Karabaş Otu Çayı Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?


Akdeniz bölgesine özgü bitkilerden biri olan karabaş otu Fransız lavantası, İspanyol lavantası olarak da bilinir ve Latince adı “Lavandula stoechas”dır. 30-100 santime kadar uzayan bitki, ilkbaharın son aylarında ya da yaz aylarının başında çiçek açar.

Çiçekleri pembe ve mor renkleri arasındadır. Karabaş otu geleneksel olarak sinirleri sakinleştirmek ve kan dolaşımını düzenlemek için tüketilmektedir.

  • Hafızayı güçlendirir
  • Kan dolaşımını hızlandırır
  • Damar tıkanıklığına iyi gelir
  • Kanserli hücre oluşumunu yavaşlattığı söylenmektedir
  • Sinirleri yatıştırır
  • Sinirsel baş ağrısına iyi gelir
  • İdrar yolu enfeksiyonu tedavisine yardımcı olur
  • Harici olarak kullanıldığında egzama gibi cilt hastalıkları belirtilerini hafifletir
  • Yaraların iyileşme sürecini kısaltır
  • Kaygı ve stresi hafifletir
  • Genel olarak enfeksiyonlara iyi geldiği söylenmektedir
  • Antioksidanlar bakımından zengindir
  • Sigarayı bırakmayı kolaylaştırır

Karabaş Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Karabaş otu çayını kurutulmuş ya da taze bitkiden hazırlayabilirsiniz ancak aktarlarda genellikle kurutulmuş karabaş otu satılmaktadır. 2 büyük bardak çay için 3-4 çay kaşığı kurutulmuş karabaş otunu kaynamış suya atın (ocağı kapatın) ve 4 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Taze bitkiden hazırlarken demleme süresini 3-4 dakika daha uzatabilirsiniz.

 

Karabaş Otunun Diğer Kullanım Alanları

Faydaları lavanta bitkisiyle benzeşen karabaş otu kozmetik sanayinde sabun ve parfüm yapımında kullanılan bitkiler arasındadır. Çiçekleri dökülmeye başlarken toplanan bitki gövdelerinden elde edilen yağ çeşitli cilt hastalıkları tedavisinde ve kremlerde sık kullanılır. Bu yağ aynı zamanda taze yaraları temizlemek için bir antiseptik olarak kullanılır. Rahatlatıcı ve kasları gevşetici etkisi nedeniyle tercih edilen masaj yağları arasındadır.

Karabaş Otunun Yan Etkileri

Düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız karabaş otunu doktorunuza danışmadan kullanmayın. Gebelik ve emzirme döneminde karabaş otu çayı içilmesi önerilmemektedir. Aşırı tüketimi mide bulantısı, baş dönmesi ve kusmaya yol açabilir. Bazı kaynaklarda günde 1 bardaktan fazla içilmemesi ve 15 gün kullandıktan sonra 15 gün ara verilmesi tavsiye edilmektedir.

Karabaş otu ülkemizde ve diğer Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak kullanılmasına karşın faydaları ve yan etkileri konusunda yapılan bilimsel araştırmaların sayısı oldukça yetersiz. Karabaş otunun kullanım alanları ve faydaları hakkındaki bilgiler, daha çok nesilden nesile aktarılan bilgilerden ve bir kaç bitki uzmanının tavsiyesinden oluşuyor. Bu nedenle bu otu düzenli olarak tüketmeye başlamadan önce bir doktora danışmak olası yan etkilerinden korunmak adına en güvenli yol olacaktır.

Kaynak: http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Lavandula+stoechas

2017-08-26 21:41:50 / 90