Mercimeğin İnsan Sağlığındaki Önemi


Mercimeğin İnsan Sağlığındaki Önemi

Bir baklagil çeşidi olan mercimek, baklagiller arasında protein anlamında en verimli olanıdır. Bu anlamda tam bir protein deposu olan mercimek doyurucu bir özellik taşıdığı için ve enerji miktarını dengelediği için özellikle kış aylarında tüketilmesi uygundur.

Mercimek Kolesterolü Dengeler

Mercimek bünyesinde bazı diyet lifleri barındırmaktadır. Mercimeğin içerisinde bulunan bu lifler hem çözünebilir hem de çözünemeyen türdeki liflerdir. Mercimeğin içerisindeki çözünebilen lifler vücuttaki toksik maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur ve bu sayede mercimek insan bedenindeki kolesterolü dengeler.

Söz konusu çözünebilen lifler ayrıca insan vücudundaki şeker miktarının dengelenmesinde de büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda mercimek diyabetik hastalıkları olan kişilere ve hipoglisemi hastalarına önerilen yiyeceklerin başında gelmektedir.

Mercimeğin içerisindeki diğer lif türü olan çözünemeyen lifler ise vücut tarafından doğrudan dışarı atılmak istendiği için bağırsak sorunları yaşayan hastalara ve hazımsızlık sıkıntısı çekenlere iyi gelmektedir.

Mercimek Kalp Dostudur

Mercimekte bulunan folat ve magnezyum miktarı fazla olduğu için mercimek kalp sağlığına iyi gelmektedir. Bu yüzden mercimek kalp dostudur. Mercimeğin içerisindeki bu elementler kalp sağlığını pekiştiren özellikler taşır.

Mercimek ayrıca içerdiği mineraller ve protein nedeniyle çocukların gelişiminde de büyük önem taşımaktadır. Bu yüzden gelişmekte olan çocuklara uzmanlar tarafından mercimek tüketmeleri önerilmektedir.

Kadın Sağlığında Mercimeğin Önemi

Kadınlar hamilelik dönemlerinde ve bebeklerini emzirirken, ayrıca adet dönemlerinde yüksek miktarda demire ihtiyaç duyarlar. Bu dönemlerde demir ihtiyaçlarını tükettikleri besinlerden elde etmeleri büyük önem taşımaktadır. Mercimek, içerdiği demir nedeniyle kadınlara hamilelik döneminde ve bebeklerini emzirirken, ayrıca adet dönemlerinde ihtiyaç duydukları demiri sağlar.

Mercimekten elde edilecek tüm bu faydaları sağlıklı bir şekilde edinebilmek için mercimeğin pişirme süreci önemlidir. Mercimeği pişirmeden önce mutlaka içerisindeki taşlar ayıklanmalı ve mercimek yıkanarak sterilize edilmelidir.

Yıkanmadan pişirilen mercimek, içerebileceği zararlı maddeler nedeniyle insan vücuduna faydadan çok zarar verebilir. Bu yüzden mercimekler mutlaka ayıklanmalı ve yıkanmalıdır.

Mercimeğin gaz yaptığı gerekçesiyle bebeklere verilmemesi yanlış bir uygulamadır. Bebeklerin gelişiminde mercimek içerdiği maddeler nedeniyle önemli bir besindir. Mercimeğin gaz yapmasını engellemek için pişirmeden önce bir süre suda bekletmek yeterlidir. Mercimek bu sayede içerdiği azdan arındırılabilir.

2017-09-18 14:58:41 / 101